Grotten van Phong Nha en Vinh
Op weg naar Vinh, een redelijk grote stad in Noord-Vietnam en de laatste stop voor Hanoi. Vannacht nog flink pijn gehad, medicijnen uitgewerkt. Vanmorgen een chaos van jewelste bij het ontbijt. De ontbijtzaal van het superluxe resort was niet bemeten op de honderden Vietnamezen die hier blijkbaar ook recreëren. Eén grote mierenhoop!
Verder naar de grotten van Phong Nha. Met een bootje is het een half uur varen om de grotten van Phong Nha te bereiken. Het grottencomplex is alleen per boot te bereiken en behoort tot het werelderfgoed van Unesco. Je vaart er met een soort longtailboot met buitenboordmotor naartoe. Bij het grottencomplex gaat de motor uit en dan wordt er verder geroeid. Ik had met de roeisters te doen... Het meisje op de voorsteven was misschien 15 en erg tenger gebouwd en ze heeft zeker een half uur met haar hele lichaam staan roeien bij een temperatuur van zeker 35 graden. En die Nederlandse kinderen maar zeuren als het dertig graden is en ze naar school moeten! De grotten waren de moeite waard. Mooie zuilen en galerijen, alleen een beetje kitscherig verlicht. Daarna weer teruggevaren en onderweg ben ik op de boot in slaap gevallen. Terwijl iedereen zat te lunchen heb ik een plekje in de schaduw opgezocht en ben ik (met oorpijn) weer in slaap gevallen. Lekkere pilletjes van dokter Roelfien! Fijnom te ervarendat onze reisgenoten erg zorgzaam, medelevend en behulpzaam zijn. En gelukkig vertellen ze alles drie keer, zodat ik het ook kan verstaan.
Onderweg door Noord-Vietnam valt je op dat hier alleen de vrouwen de conische hoedjes dragen (ik ben er ondertussen achter dat daar geen ander woord voor bestaat!). Mannen dragen hier meestal een soort militaire tropenhelm. Verder valt ook op dat de Noord-Vietnamezen wat norser lijken, terwijl de Zuid-Vietnamezen wat zachtere, vriendelijkere gelaatstrekken hebben. Nee, dat komt niet door de pilletjes, dat was andere mensen ook al opgevallen!
Onderweg langs de Ho Chi Minh-trail weer overal kinderen gezien die de waterbuffels uitlaten en brommertjes die van alles en nog wat vervoeren. Lege jerrycans en huisraad, maar ook dieren, zoals honden, kippen, varkens en hele koeien. Levend, dat wel, want dan blijft de handelswaar langer vers... Sanitaire stop gemaakt bij een bonbon-motel. Wij leerden in Ho Chi Minh Stad al dat wanneer je 'bonbon' aangeboden krijgt, dat het dan om een heel speciaal snoepje gaat. Vooral voor mannen interessant, zeg maar. Bij het bonbon-motel had je acht kamertjes langs de snelweg op een rijtje liggen en wij mochten in peeskamertje 5 even gebruikmaken van het toilet. Uiteraard tegen betaling!
Tegen de avond aangekomen in Vinh. Advies van de gids was om niet de straat op te gaan hier. Het is niet onveilig hier, want dat is het nergens in Vietnam, maar wel onguur, smerig en oninteressant. Dat kan aardig kloppen, want zo is het hotel helaas ook... Morgen maar snel op weg naar de hoofdstad.
ik hoop dat de oorpijn snel over gaat ,want dat is niet zo fijn,heel veel groetjes van wil
hallo lieve moppie,
Zo is dat!.. rap naar Hanoi.
Ik hoop dat het snel beter gaat met je en dat je ook terug kunt vliegen. Met oorontsteking vliegen is geen lolletje. Dit hou je geen 12 uur uit. Ik ga er maar vauit dat het herstel doorzet en alles normaal verloopt...en jullie nog een paar leuke dagen in Hanoi hebben.
Doe voorzichtig he....en bewaar maar een pilletje voor de terugvlucht....kan je in ieder geval slapen!!!
groetjes vanuit het ven